Kulturno društvo Bohinj
Domov   Kontakt   Struktura strani
Otroška folklorna skupina
Odrasla folklorna skupina
Likovna ustvarjalnica
Ženski pevski zbor
Triglavske rož'ce
Ročna dela
Novice Dogodki Foto Ponudba nastopov Članstvo Ugodnosti CoolBohinj

Koledar dogodkov

Osnovni podatki

Kulturno društvo Bohinj
Triglavska cesta 16
4264 Bohinjska Bistrica

Davčna št.: 85483451
Matična št.: 5212600
IBAN: SI56 0700 0000 0091 561
Predsednik: Jure Sodja

E-pošta: info@kdbohinj.si

E-obvestila

prijava   odjava

Novice

Bohinj, 15.03.2012
Kako vzdruje kostum (noo) folklorne skupine?

ZA LANE
Za noo, ki si jo izposodi, si dolan dobro skrbeti, kot da je tvoja last.
Umazane dele si dolan oistiti, strgane dele pa zaiti oz. dati v popravilo (na svoje stroke). Priij manjkajoe gumbe, trakce ipd.
Kostuma nikar ne puaj po nastopu v kovku, ampak ga shranjuj na suhem in zranem prostoru, vsaj srajco obesi na obealnik.
V pralnem stroju pri temperaturi 60C sme prati gate in srajco, ki ju tudi zlikaj. Srajco obvezno tudi potirkaj, e posebej ovratnik. tirkaj ali s tirko za pranje, ki jo vsuje e med pralni praek ali s tirko za likanje, s katero tkanino kropi med likanjem.
Doma ne sme prati: irhovc (to so hlae), lajba in ovratne rute, ampak jih nesi v istilnico, obasno, nujno pa kadar so vidno umazani.
Na klobuk niesar ne odlagaj in ne mekaj ga.
kornje mai s kremo za rno usnje, hrani jih lee v vodoravnem poloaju (in ne pokonno).

ZA LANICE
Za noo, ki si jo izposodi, si dolna dobro skrbeti, kot da je tvoja last. Umazane dele si dolna oistiti, strgane dele pa zaiti oz. dati v popravilo (na svoje stroke). Priij manjkajoe gumbe.
Kostuma nikar ne puaj po nastopu v kovku, ampak ga shranjuj na suhem in zranem prostoru. Obleko, opekl (to je bluza) in untaro obesi na obealnik. Obleke ne sme zlagati (ker se meka), ampak jo nosi na obealniku. V primeru, da ni druge monosti (potovanje), potem pa jo, preden jo spakira v kovek, najprej zloi po bavdih in na dveh koncih (pri pasu in pri koncu) na rahlo zavei s trakcema.
V pralnem stroju pri temperaturi 60C lahko pere: gate, opekl, untaro (to je spodnje krilo), robec in belo ruto pri zavijaki, nogavice. Peo peri na 40C.
Belo ruto pri zavijaki operi, ko je umazana (ne vsaki), nikakor pa je ne sme prati skupaj s elnikom. Pri zavijaki torej pred pranjem loi belo ruto in elnik (razparaj zait elnik na beli ruti). elnik hrani na ravnem mestu. Ko belo ruto opere, elnik priij nazaj z belo nitjo, tako da im manj zabode v elnik (da ga ne pokoduje). elnika, niti cele zavijake, ne sme prepogibati.
Opekl, untaro, robec, krajce na zavijakini ruti in peo polikaj in obvezno tudi potirkaj. tirkaj ali s tirko za pranje, ki jo vsuje e med pralni praek ali s tirko za likanje, s katero tkanino kropi med likanjem.
Doma ne sme prati: obleke, ovratne rute in predpasnika, ampak jih nesi v istilnico, obasno, nujno pa kadar so vidno umazani. V istilnici se pozanimaj, ali znajo obleko tudi primerno zlikati.
Sklepanc hrani na suhem, likaj samo trakec na njem (ki ga sme tudi prati na nizki temperaturi). Pokodovan del sklepanca takoj popravi ali nesi popravit.
evlje mai s kremo za rno usnje. Pokodovane vezalke zamenjaj z novimi.

Zapisala: Marjeta Preelj,
strokovni vodja odrasle FS

<< Arhiv novic

Natisni natisni  |  Na vrh na vrh
Domov | Kontakt | Struktura strani